Skip to content
GEC Logo

Vēlies doties apmaksātā praksē ASV?

Attīsti savas kulinārijas prasmes kādā no mūsu piedāvātajiem kūrortiem ASV.

Par karjeras apmācībām

Šī ir kultūras apmaiņas programma, kuras primārais mērķis ir iegūt praktisku pieredzi ASV, kas noderēs tavai nākotnes karjerai un personīgajai pilnveidei nevis naudas pelnīšana. Apmaiņas dalībnieki J-1 praktikanta/stažiera programmā drīkst piedalīties strukturētā un vadītā uz darba pieredzi balstītā apmācību programmā savā specialitātē. Tavs pienākums ir ievērot programmas noteikumus un izveidoto indivduālo prakses programmu.

Apmaiņs porogramas dalībnieki veicina globālo izpratni ar izglītības un kultūras apmaiņu. Vīzas noteikumi paredz, ka pēc programmas beigām ASV tev ir jāatgriežas atpakaļ Latvijā, lai dalītos ar gūto pieredzi.

Lai pārlieicinātos, ka netikai strādā, bet arī iegūsti daudzveidīgu kultūras pieredzi ASV, GEC liek reizi mēnesī aizpildīt ikmēneša monitoringa aptauju, kurā jādalās ar stāstiem un bildēm no piedzīvotā.

Praktikanta un stažiera programmas ASV sniedz daudzus ieguvumus. Tev būs iespēja:

Budžeta plānošana

Zemāk atradīsi noderīgu ceļvedi ar vidējiem izdevumiem ASV. Precīzās izmaksas atšķirsies atkarībā no vietas ASV. Šim vajadzētu kalpot tikai kā ceļvedim, lai palīdzētu ieplānot budžetu atkarībā no darba stundām (30 – 36h/ned.) un piešķirto stipendiju (13 – 16 USD/h), kas katrā lokācijā atšķiras. Ar konkrētām tev atbilstošām lokācijām un to piedāvājumu varēs iepazīties pieteikšanās procesā. 

Programmas sākumā ir jāņem līdzi pietiekami daudz finanšu līdzekļu, lai varētu nodrošināt pirmo 3-4 nedēļu izdevumus. Visās lokācijās pirmās 2 nedēļas dzīves vieta ir bez maksas. Vēstniecība paredz, ka programmas sākmā dalībniekam ir pieejami vismaz 2000 USD. 

Par Izmaksas Sīkāk
Istabas īre dzīvoklī vai mājā
600 - 1250 USD/mēnesī
Istaba dzīvoklī vai mājā, kurā ir koplietojamā virtuve, vannasistaba un dzīvojamā istaba.
Drošības nauda īres istabai
100 - 500 USD
Vienreizēja iemaksa kopā ar 1. mēneša īri. Atkarībā no situācijas, šī naudas summa var tikt atgriezta izvākšanās brīdī.
Komunālie maksājumi
100 - 300 USD/mēnesī
Parasti iekļauj ekeltrību, ūdeni, mājas telefonu un/vai WiFi, gāzi un atkritumu izvešanu.
Komunālo drošības nauda
25 - 150 USD
Daži izīrētāji prasa arī drošības naudu, kas ir saistīta tieši ar komunālajiem pakalpojumiem.
Pārtika
150 - 500 USD/mēnesī
Atkarīgs no taviem ēst gatavošanas mājās un iepirkšanās paradumiem.
Sabiedriskais transports
4 - 20 USD
Par ceļu 1 virzienā
Personīgais auto/skūteris/Uber
5 - 25 USD
Par ceļu 1 virzienā

Vidējās cenas svarīgām precēm (atšķirās dažādos štatos)

  • Brokastu pārslas (1 lielais iepakojums): $5.00
  • Piens (3,8 l pudele): $4.00
  • Maize (1 liels kukulis): $2.50
  • Ātrās ēdinšānas maltīte: $8.00
  • Lielā pica: $18.00
  • Banāni (1 mārciņa/0,5 kg): $5.00
  • Vidēji pusdienas ārpus mājas: $12.00
  • CocaCola (sešpaka): $4.00

Citi izdevumi

  • Telefona tarifa plāns mēnesī: $35 – $100
  • Telefona kartes plāna iegāde un aktivizēšana: $20-$150
  • Ēšana ārpus mājas: sākot ar $15.00 par personu + ceļa izdevumi
  • Kino biļetes: $10.00 – $15.00
  • Hoteļa/moteļa istabiņa: sākot ar $99 par nakti
  • Hostelis: $20 – $75 par nakti (ne visās pilsētās pieejams)

Veselības apdrošināšana

ASV valdība pieprasa, lai visi apmaiņas programmas dalībnieki būtu apdrošināti kamēr atrodas ASV. Par to parūpējamies mēs:

  • Programmas maksā ir iekļauta J-1 vīzai atbilstošās apdrošināšanas izmaksas. Precīzāku informāciju par medicīnisko apdrošināšanu (tostarp izņēmumiem un ierobežojumiem) varēsiet atrast programmas materiālos pieteikuma procesā.
  • Ielidojot ASV, tev būs jāsazinās ar GEC pārstāvi ASV, lai tevi reģistrētu un nosūtītu polisi uz pagaidu dzīvesvietu ASV. Lūdzu, ņem vērā, ka tava apdrošināšanas polise beigsies DS-2019 veidlapā norādītajā beigu datumā. Ja atrodaties ASV jebkurā laikā pēc DS-2019 veidlapā norādītā beigu datuma, tu esi atbildīgs par sazināšanos ar GEC, lai saņemtu apdrošināšanas pagarinājumu. Ja gadījumā GEC netiek paziņots par izlgāku uzturēšanos ASV, tad programma kā tāda tiks pārtraukta un katra papildus diena uztoroties ASV būs pretlikumīga. Kā arī no šī brīža būsiet atbildīgs par jebkādiem medicīniskajiem izdevumiem.
  • Ja tava programma tiek saīsināta vai pārtraukta, tad jūsu apdrošināšana arī beigsies.
  • Apdrošināšanas polise sagatavo atsevišķa apdrošināšanas firma, nevis GEC. GEC nevar garantēt apdrošināšanas atlīdzību izmaksu. Tu esi pilnībā atbildīgs par jebkādu medicīnisko izmaksu segšanu: ja pārsniedz noteiktos ierobežojumus, kas norādīti polisē; ja konkrētā medicīniskā palīdzība nav iekļauta apdrošināšanas polisē; par pārmērīgām izmaksām, kas radušās, ja neizmanto apdrošināšanas polisē norādītos pakalpojumu sniedzējus; u.tml. gadījumos, kas atrunāti apdrošināšanas dokumentos. Jūs esat atbildīgs arī par prasības veidlapas aizpildīšanu un visu nepieciešamo dokumentu sniegšanu. lai apdrošinātāji apstrādātu jūsu prasību noteiktajā termiņā.
  • Pēc GEC apdrošināšanas materiālu pārskatīšanas, iespējams, vēlēsies iegādāties papildu apdrošināšanu, kamēr atrodies ASV. Par papildus apdrošināšanas polises iegādi esi atbildīgs tu pats.